-18 ℃
teraz
-16 ℃
noc
Zobacz temat
 Drukuj temat
Oświetlenie wnętrza kufra
hansrpg
#1 Drukuj posta
Dodany dnia 12-07-2014 18:27
Awatar

Moderator

Data rejestracji: 20.05.10

Jako że niektórzy mają na swoich chopprach zamontowane kufry z tworzywa, oraz część osób ma niechoppery czasem nawet z kufrem to wrzucam z tym dziale przepis na zamontowanie oświetlenia wewnątrz kufra.
Dwa razy będąc na imprezie kończącej się w nocy zakładałem rękawice i szukałem kominiarki w kufrze mając latarkę w zębach (bo czasem obie ręce się przydają) i wtedy pomyślałem że fajnie byłoby mieć światło w kuferku, a że lubię pomajsterkować oraz nie lubię przepłacać to po chwili myślenia udałem się na zakupy za całe 6,40 (jednak przepłaciłem o czym w linku) i w godzinę zrobiłem światło.
Cały opis ze zdjęciami wrzuciłem na inne forum, a że jestem leniwy i nie lubię robić czegoś co już zostało zrobione to tu zamieszczam link do tematu http://www.kresow...amp;t=6863
Wszelkie pytania i dyskusje na temat piszcie oczywiście w tym temacie.
lh3.googleusercontent.com/-tgN65AbnLEM/TwsZJtANqWI/AAAAAAAAALA/qys0BQkSBDI/s468/baner_pajacyka.gif
"Pisząc w internecie używajmy polskich liter, bo jest różnica między zrobieniem komuś łaski, a zrobieniem komuś laski"
prof. J. Bralczyk

klemens244
#2 Drukuj posta
Dodany dnia 12-07-2014 18:51
Władca szos

Data rejestracji: 08.11.11

Hans: Pomysł jest ważny bo właśnie bardzo ułatwia zycie. Ja do swego kufra podciągnąłem 3-y wiązki, a w rzeczywistości 4- kable zakończone gniazdami i wtykami typu Jack 3,5 mm naprzemiennie, ażeby nie mylić się z podłączeniem.
Pod czerwonym odblaskiem mam światła
- STOP pasek 25 cm z mocnymi ledami, niżej
- pozycyjne pasek ze słabszymi ledami, oraz
- światła oświetlenia wnętrza kufra wraz z włacznikiem tego obwodu. Wszystko klejem na gorąco. Wystarczy 5-ć diod i można już książkę czytać. Wiadomo, że ten ostatni obwód jest podłączony bezpośrednio pod aku.

i.imgur.com/2M2g4Tr.jpg

W sumie mam 4-y dodatkowe obwody: gniazdo zapalniczki, wzmacniacz+ głośniki, syreny "okrętowe"- wszystkie na oddzielnych bezpiecznikach 5-30A.
Twój pomysł jest BARDZO przydatny, kiedy właśnie zaczyna wcześnie zciemniać się a klucze np. do mieszkania dziewczyny są w kufrze.
Edytowane przez klemens244 dnia 30-01-2015 23:59
Polska Szkoła Niszczy Wiedzę Techniczną. LwG.
[Imgur](http://i.imgur.com/ZR8EPst.jpg)

hansrpg
#3 Drukuj posta
Dodany dnia 20-09-2014 15:08
Awatar

Moderator

Lekka aktualizacja tematu, dziś wymieniłem jeden średnio świecący segment na dwa mocniejsze, pobór prądu jest mniejszy a jasność sporo lepsza niż w pierwszej wersji, można śmiało czytać. Zaktualizowane efekty prac w linku w pierwszej wypowiedzi.
Edytowane przez hansrpg dnia 20-09-2014 15:10
lh3.googleusercontent.com/-tgN65AbnLEM/TwsZJtANqWI/AAAAAAAAALA/qys0BQkSBDI/s468/baner_pajacyka.gif
"Pisząc w internecie używajmy polskich liter, bo jest różnica między zrobieniem komuś łaski, a zrobieniem komuś laski"
prof. J. Bralczyk

klemens244
#4 Drukuj posta
Dodany dnia 21-09-2014 01:29
Władca szos

Hans, jak mozna w prosty sposób wytłumaczyć chłopakowi jak działa żyroskop lotniczy w autopilocie. Wiesz stały kierunek, wysokość, prędkość lotu. Brakuje mi już przykładów. Kręcący się "bąk" jest też żyroskopem utrzymując pion, Jak busola ? = azymut jest to kąt między północą a kierunkiem lotu.
Edytowane przez klemens244 dnia 21-09-2014 01:37

hansrpg
#5 Drukuj posta
Dodany dnia 21-09-2014 11:46
Awatar

Moderator

Bąk poprzez masę wirującą w płaszczyźnie poziomej wyznacza właśnie ją, jak weźmiesz do ręki koło rowerowe trzymając je za oś i ktoś nim mocno zakręci to masz żyroskop trzymający pion, układ kilku takich żyroskopów utrzymuje stały kierunek lotu.
prof. J. Bralczyk

klemens244
#6 Drukuj posta
Dodany dnia 21-09-2014 16:55
Władca szos

Fakt: układ kilku żyroskopów. O tym zapomniałem dodać. Dzięki.
P.S. Fajnie, że na podwórku chłopaki nie myślą tylko o głupotach.

hansrpg
#7 Drukuj posta
Dodany dnia 21-09-2014 20:35
Awatar

Moderator

Powiem że na pomysł montażu oświetlenia wpadłem podczas jednego wyjazdu ze znajomymi, gdzie motocykle mieliśmy w miejscu bardzo ciemnym, zero źródeł światła, noc bezksiężycowa więc jakby nie latarka którą trzymałem w zębach to bym kilka minut grzebał się przy zastanawianiu się czy kominiarkę dobrze założyłem (co jest trudne mając latarkę w zębach), dlaczego prawa rękawica ma kciuk nie w tym miejscu i później dlaczego zęby mnie bolą :D Drobiazgów dużo nie wożę może za wyjątkiem siatki do bagażu tzw pająka i 0,5 litra lemoniady, ale mam bajer którego kumple w goldwing'ach nie mają devil więc nic im po tych setkach litrów pojemności jak po zmroku parkują obok mnie. Co do koloru to inne kolory są niepraktyczne, bo czerwony jest zbyt słaby, fioletowy męczy oczy, a inne jakoś nie pasują mi do oświetlania.
Edytowane przez hansrpg dnia 21-09-2014 20:39
prof. J. Bralczyk

klemens244
#8 Drukuj posta
Dodany dnia 22-09-2014 09:07
Władca szos

Shadow: Dzięki za cenną wskazówkę co do lotu crossa. Witaj w klubie ludzi z poczuciem humoru. Hans jest w tym mistrzem jak by to ująć: Dyskretny urok burżuazji, hahahaha. LwG

hansrpg
#9 Drukuj posta
Dodany dnia 30-01-2015 23:25
Awatar

Moderator

Dziś zamontowałem u kumpla w skuterze w schowku pod kanapą takie same światełko jak mam w kufrze, efekt jest bardzo dobry. Jak widać ten patent ma więcej zastosowań.
prof. J. Bralczyk

Przeskocz do forum: