-18 ℃
teraz
-16 ℃
noc
Zobacz temat
 Drukuj temat
Elektryka.
Sanocki Ghost Rider
#1 Drukuj posta
Dodany dnia 27-09-2012 21:48
Awatar

Biker

Data rejestracji: 13.07.12

siemka mam taki problem otóż mam coś nie halo z elektryką .
Dzisiaj urwało mi się mocowanie klaksonu w zumico więc ściagnąłem je , i raz klikłem na guzik klaksonu , wtedy był taki objaw jak spalony bezpiecznik , wymieniłem bezpiecznik , i znowu klikłem na klakson(a one były sciągnięte) i znowu to samo ,wiec wziąłem kable od bezpiecznika i złączyłem je razem , nic , potem drugi bezpiecznik i nic zupełnie , chodzi mi o to że jak przekręcę stacyjkę na ON to nic ani wyświetlacz biegów , elektryczny starter itp.
Potem załozyłem te nieszczęsne klaksony , i o dziwo wszystko chodzi tylko jak jak był by akumulator wyczerpany(czyli kierunki , wyswietlacz biegów tylko po odpaleniu na kick starter) , jeździłem bez świateł aby ciutke go podładować ale to nie pomaga , co sie mogło stac ? Czy jest możliwość że od zwarcia aku padło ? A może regulator napięcia ?

kamil_gs
#2 Drukuj posta
Dodany dnia 27-09-2012 21:56
Awatar

Ghost Rider

Data rejestracji: 09.12.10

brak prądu toewidentna wina bezpiecznika a jak jego wymiana i zawatowanie nie pomaga to przewodu na którym się znajduje, po prostu mógł się przepalić w wyniku powstania zwarcia, które podejrzewam że powstało jak odlaczyles klakson i konektory miały kontakt ze sb albo ramą
mój łoś==>img856.imageshack.us/img856/7440/dddua.jpgimg824.imageshack.us/img824/2972/30239141.jpg<== kanał YT

Sanocki Ghost Rider
#3 Drukuj posta
Dodany dnia 27-09-2012 21:58
Awatar

Biker

Data rejestracji: 13.07.12

Ok czyli mam wymienic kabel ale + czy - , po wymianie powinno to ustapić ? a jak nie to co wtedy ?

hansrpg
#4 Drukuj posta
Dodany dnia 27-09-2012 21:58
Awatar

Moderator

Data rejestracji: 20.05.10

Skoro zaczęło się od problemów z klaksonem to w jego instalacji (przewodach) powinieneś zacząć szukać problemu. Przy powstałym gdzieś tam zwarciu wywalało ci bezpiecznik, jak go zawatowałeś to prąd w aku się skończył, proponuję zatem naładować baterię, sprawdzić dobrze instalację w problemowej okolicy i wstawić bezpiecznik na powrót (nawet 20 sztuk jest tańsze i mniej pracochłonne niż nowa wiązka).
lh3.googleusercontent.com/-tgN65AbnLEM/TwsZJtANqWI/AAAAAAAAALA/qys0BQkSBDI/s468/baner_pajacyka.gif
"Pisząc w internecie używajmy polskich liter, bo jest różnica między zrobieniem komuś łaski, a zrobieniem komuś laski"
prof. J. Bralczyk

KML_TDU
#5 Drukuj posta
Dodany dnia 27-09-2012 22:00
Moderator

Data rejestracji: 13.04.12

Sądze ze zrobilo ci się zwarcie na przewodach klaksonu (a konkretniej zwarcie się zrobiło gdy uruchomileś klakson zezwartymi przewodami) bezpiecznik zrobil to co powinien czyli przepalil się ale kiedy zmostkowałeś bezpiecznik na stale (bo tak zrozumialem) i nacisnąles na przycisk to zwarleś zaciski akuma i rozladowalo go.Jeśli napiecie na akumie nie spadlo poniżej 10-10,5 v to po naładowaniu powinno być ok,

Przeskocz do forum: