Zobacz temat
Eaglets Chopper Team :: KING :: King - Pomoc Techniczna
Tablica na wahaczu
|
|
hansrpg |
Dodany dnia 08-09-2013 15:07
|
![]() Moderator ![]() Postów: 739 Data rejestracji: 20.05.10 |
Z kumplem przerabiamy jego junaka m11 na bobera ( link do zdjęć poglądawych ). W najbliższym czasie wyleci tylny błotnik, zostanie przerobione siedzenie (wersja solo), zmienione zostaną kierunki (tylne na amortyzatorach) i kilka innych jeszcze prac. W związku z pozbyciem się błotnika trzeba przenieść tablicę i lampę na wahacz. Szukałem trochę na forum i widzę że kilka osób ma tak zrobione jednak dokładniejszych zdjęć lub rysunków pokazujących trzymający to stelaż nie znalazłem. W tym temacie prosiłbym osoby które mają lub robiły coś takiego o wrzucenie zdjęć i schematów takiego stelaża do zamontowania tablicy (chyba nawet pionowo) i lampy. Po skończeniu prac nad moto gdzieś na początku sezonu (w zimie będzie robiona na zamówienie kiera, elektryka i heble) oczywiście wrzucę zdjęcia efektów końcowych. "Pisząc w internecie używajmy polskich liter, bo jest różnica między zrobieniem komuś łaski, a zrobieniem komuś laski" prof. J. Bralczyk |
|
|
Kubix |
Dodany dnia 08-09-2013 16:16
|
![]() Moderator ![]() Postów: 514 Data rejestracji: 13.06.10 |
Osobiście miałem kilka razy robioną tablicę na wahaczu i najlepszym rozwiązaniem, którego użyłem ostatnio było przyspawanie krótkiej blaszki z wywierconymi otworami pod ramę (w moim przypadku rurę usztywniającą tył). Do tego przykręciłem drugą blaszkę (na śruby 5), która przytrzymywała też wcześniej zrobiony stelaż pod tablicę i lampę. Polecałbym również wykonanie takiego stelaża z grubej blachy, ponieważ ja użyłem blach do skręcania kołków drewnianych (2mm) i wczoraj mi się całość urwała, bo na dziurach latało jak głupie, a dziur niestety na drogach nie brakuję. Jakoś w tygodniu wytnę nową blaszkę tylko posłuży mi do tego blacha 3mm i na przyszły weekend postaram się podesłać już zdjęcia jak to wygląda. P.S Czekam na zdjęcia tego bobbera ![]() Edytowane przez Kubix dnia 08-09-2013 16:16 |
|
|
klemens244 |
Dodany dnia 09-09-2013 05:23
|
Władca szos![]() Postów: 910 Data rejestracji: 08.11.11 |
Hans: co do WYSOKIEJ kiery. Dla Sysego szukaliśmy przewód hamulcowy l=110 cm na allegro, bo byłby problem, poza właściwym zamiennikiem. Było ciężko, ale dało się wyhaczyć. Linka sprzęgła l=112 cm jest też. Do tej "wzorcowej' kiery WCZEŚNIEJ poszukajcie wszystkich linek. Przez zimę da się znaleźć i ceny zaczną też spadać. Stelaży tu jest sporo, ale Kubix da foty. Zróbcie jej ciekawsze oświetlenie. Luknij na oświetlenie ledowe KucaQ lub dasz clasic jak Sysy. W boberach faktycznie mały problem z tablicą rejestracyjna może dać DUŻY efekt końcowy. Co myślisz o skutkach pionowej tablicy wg. K.Drogowego ? Będziecie pierwsi w Polsce ? Napisz ile to może kosztować, hahahaha, na blankiecie. Jutro się dowiem u strażników szos i ulic.
Polska Szkoła Niszczy Wiedzę Techniczną. LwG. [Imgur](http://i.imgur.com/ZR8EPst.jpg) |
|
|
Toman94 |
Dodany dnia 09-09-2013 15:33
|
![]() Doświadczony biker ![]() Postów: 239 Data rejestracji: 16.03.10 |
Miałem.![]() |
|
|
hansrpg |
Dodany dnia 09-09-2013 17:04
|
![]() Moderator ![]() Postów: 739 Data rejestracji: 20.05.10 |
Kiera ma być podniesiona o jakieś 10 cm (odczuwalne podniesienie będzie większe z racji niższego siodła), jednak słuszna uwaga by wcześniej sprawdzić układ linek. Tablica ma być w widocznym miejscu, oświetlona, bez żadnych "modyfikacji" utrudniających jej odczytanie więc teoretycznie zamocowana pionowo spełnia te kryteria, dla pewności zapytam w SKP. Toman94 jak dobrze kombinuję to twój stelaż mocowany jest pod oś koła tak? "Pisząc w internecie używajmy polskich liter, bo jest różnica między zrobieniem komuś łaski, a zrobieniem komuś laski" prof. J. Bralczyk |
|
|
wujek |
Dodany dnia 09-09-2013 17:50
|
![]() Ghost Rider ![]() Postów: 1079 Data rejestracji: 13.11.11 |
Hans , 1:35 jest cos co Ci moze pomoze ;] YouTube Video Kontakt: Tel. 692997250 Skype: wujek6233 http://wujek6233.....com/all#1 https://www.faceb...m/wuj.ek.5 |
|
|
jobal_96 |
Dodany dnia 09-09-2013 19:21
|
![]() Biker ![]() Postów: 95 Data rejestracji: 13.04.13 |
wujek pomyliłeś, chyba od 2:35 ![]() Kiedyś na jednym z forum czytałem że tak zamocowana tablica (o ile jest w pełni widoczna) nie jest żadnym wykroczeniem. edit. Pamiętaj aby tablica była jeszcze pod odpowiednim katem tzn. aby nie patrzyła zbytnio w niebo. Tutaj mała lektura ![]() WYMAGANIA DOTYCZĄCE MIEJSCA PRZEWIDZIANEGO DO UMIESZCZENIA TABLIC REJESTRACYJNYCH § 1. 1.Miejsce przewidziane do umieszczenia tylnej tablicy rejestracyjnej powinno stanowić równą, prostokątną powierzchnię o następujących minimalnych wymiarach: 1) dla pojazdów samochodowych mających cztery i więcej kół: a) szerokość 520 mm i wysokość 120 mm albo b) szerokość 340 mm i wysokość 240 mm; 2) dla motocykli i czterokołowych pojazdów samochodowych o maksymalnej mocy silnika do 15 kW - szerokość 280 mm i wysokość 210 mm; 3) dla motorowerów i czterokołowych pojazdów samochodowych o masie własnej do 350 kg i maksymalnej mocy netto silnika nieprzekraczającej 4kW: a) szerokość 100 mm i wysokość 175 mm albo b) szerokość 145 mm i wysokość 210 mm; 4) dla ciągników rolniczych - szerokość 240 mm i wysokość 165 mm. 2.Miejsce to powinno być takie, aby po zamocowaniu tablice spełniały następujące wymagania: 1) położenie tablicy względem osi podłużnej pojazdu: a) środek tablicy nie może być położony na prawo od wzdłużnej płaszczyzny symetrii pojazdu, b) lewa krawędź tablicy nie może być położona na lewo od pionowej płaszczyzny równoległej do wzdłużnej płaszczyzny symetrii pojazdu i przechodzącej przez jego lewy obrys; 2) tablica powinna być prostopadła z dokładnością do 2° do wzdłużnej płaszczyzny symetrii pojazdu; 3) tablica powinna być pionowa z dokładnością do 5°; jeżeli jednak jest to konieczne ze względu na kształt pojazdu, może ona być odchylona od pionu: a) nie więcej niż o 30°, gdy powierzchnia ze znakami rejestracyjnymi jest skierowana ku górze i pod warunkiem, że górna krawędź tablicy jest nie wyżej niż 1,20 m nad ziemią, a dla ciągnika rolniczego 1,72 m nad ziemią; warunku wysokości nad ziemią nie stosuje się do pojazdów, o których mowa w ust. 1 pkt 2 i 3, b) nie więcej niż o 15°, gdy powierzchnia ze znakami rejestracyjnymi jest skierowana ku dołowi i pod warunkiem, że górna krawędź tablicy jest powyżej 1,20 m nad ziemią, a w przypadku ciągnika rolniczego 1,72 m nad ziemią; warunku wysokości nad ziemią nie stosuje się do pojazdów, o których mowa w ust. 1 pkt 2 i 3; 4) wysokość położenia tablicy nad ziemią: a) wysokość położenia dolnej krawędzi tablicy nad ziemią nie może być mniejsza niż 0,30 m, a dla ciągnika rolniczego nie może być mniejsza niż 0,73 m oraz 0,20 m dla pojazdów, o których mowa w ust. 1 pkt 2 i 3, b) wysokość położenia górnej krawędzi tablicy nad ziemią nie może być większa niż 1,20 m, a dla ciągnika rolniczego nie może być większa niż 1,72 m; jeżeli jednak wymóg ten nie może być spełniony w praktyce, wysokość położenia może przekraczać 1,20 m, lecz powinna być tak zbliżona do tego wymagania, jak to jest możliwe ze względu na konstrukcję pojazdu, i nie może w żadnym przypadku przekraczać 2 m, a dla ciągnika rolniczego 2,75 m; w przypadku pojazdów, o których mowa w ust. 1 pkt 2 i 3, wysokość ta nie może przekraczać 1,50 m; 5) wymagania widoczności geometrycznej: tablica powinna być widoczna z przestrzeni zawartej wewnątrz następujących czterech płaszczyzn: a) dwóch płaszczyzn pionowych stycznych do bocznych krawędzi tablicy i tworzących kąty 30° na zewnątrz ze środkową wzdłużną płaszczyzną pojazdu, b) płaszczyzny stycznej do górnej krawędzi tablicy i tworzącej kąt 15° do góry od poziomu oraz 30° dla pojazdów, o których mowa w ust. 1 pkt 2 i 3, c) płaszczyzny poziomej przechodzącej przez dolną krawędź tablicy (5° do dołu od poziomu dla pojazdów, o których mowa w ust. 1 pkt 2 i 3); jeżeli jednak wysokość położenia górnej krawędzi tablicy nad ziemią jest większa niż 1,20 m, to ta płaszczyzna powinna tworzyć kąt 15° do dołu od poziomu; 6) wysokości położenia podawane w pkt 3-5 należy określać na pojeździe w stanie nieobciążonym. § 2.Kształtu i wymiarów miejsca przewidzianego do umieszczenia przednich tablic rejestracyjnych nie określa się. Edytowane przez jobal_96 dnia 09-09-2013 19:25 |
|
|
klemens244 |
Dodany dnia 09-09-2013 20:15
|
Jobal, aż skopiowałem tę literaturę. Jesteś REWELACYJNY. Hans: Rozmawiałem dzisiaj z "lotną" - Honda 1000 ccm, super wyposażenie Policja ma. W skrócie: Warunkiem dopuszczenia pojazdu przez SKP jest w przedmiotowym temacie umieszczenie tablicy centralnie, a nie z boku /i też pionowo/. Policaj powiedział, że pomimo niewłaściwie zamocowanej tablicy, tu w Warszawie nie czepiają się tego. Wie, że jego wypowiedź zamieszczę na internetowych forach jednośladów. Będę się widział z nim w czwartek o godz. 8-mej rano. Mam szybkę przeciw zaparowaniu do kasku z uchylna szczęką Nolan 100E, więc znowu podjedzie do mnie pod dom. Jakby coś to dawajcie jakieś "ciekawe" pytania na zasadzie "z tyłu sklepu". Oficjalnie odsyła drogówka do regulaminu dopuszczenia i spełniania kryteriów w SKP i K. Drogowego, ale....wiadomo, że chodzi o informacje poza telewizją. Aha, pogadam z nim, np. jak radarowcy reagują" na wolny przelot. Dawajcie jakieś konkretne pytania. Polska Szkoła Niszczy Wiedzę Techniczną. LwG. [Imgur](http://i.imgur.com/ZR8EPst.jpg) |
|
|
Toman94 |
Dodany dnia 09-09-2013 20:50
|
![]() Doświadczony biker ![]() Postów: 239 Data rejestracji: 16.03.10 |
Na śrubie z napinacza było przykręcone
![]() |
|
|
wujek |
Dodany dnia 09-09-2013 20:52
|
![]() Ghost Rider ![]() Postów: 1079 Data rejestracji: 13.11.11 |
Np. co sadzi o zwiekszaniu poj. w motorowerach po to aby sie nie paletac i nie przeszkadzac w ruchu. Bo wiadomo ze jak ma te 50cc to wlecze sie jak slimak..
Kontakt: Tel. 692997250 Skype: wujek6233 http://wujek6233.....com/all#1 https://www.faceb...m/wuj.ek.5 |
|
|
klemens244 |
Dodany dnia 11-09-2013 21:15
|
Ażeby nie ośmieszyć się pominąłem te pytanie. Chyba odpowiedź sam znasz. Dupowaty Kodeks Drogowy no i te przepisy o 24 latach dot. kategorii A1, A, kuźwa nie wiadomo co jeszcze można wymyślić. Wiadomo chodzi o to, ażeby takie młode pistolety nie zabijały innych, bo są jeszcze przy cycu matki. A to, że się sami zabiją to już problem pasa ojca. Jak mu w*BRZYDKO*i to się nauczy /może/. hahahaha
Polska Szkoła Niszczy Wiedzę Techniczną. LwG. [Imgur](http://i.imgur.com/ZR8EPst.jpg) |
|
|
Kubix |
Dodany dnia 11-09-2013 22:00
|
![]() Moderator ![]() Postów: 514 Data rejestracji: 13.06.10 |
klemens244 napisał/a: i te przepisy o 24 latach dot. kategorii A1, Z tego co się orientuję, to A1 jest od 16 lat ![]() Znowu coś kuźwa pozmieniali ?! ![]() |
|
|
klemens244 |
Dodany dnia 11-09-2013 23:06
|
Niee, nic nie pozmieniali. Ale te przepisy o zdzieraniu kasy z każdego Kowalskiego powodują,ż e podatek jest od podatku poganiany jest kolejnym podatkiem. W gąszczu *BRZYDKO*nych przepisów Młodzi Przedsiębiorcy maszerują od dzisiaj przed oknami na Sejm. Pytam się"lotnej" jak jest w innych województwach z tymi bocznymi tablicami, to odpowiedział /w skrócie/, że to olewają. Bo jest to powszechne na całym Świecie, więc trzeba być tolerancyjnym/nowoczesnym na skalę UE. Jajcarz z Niego jest. A realnie zawsze Ci może dop... mandacik za własne i złe interpretowanie przepisów dot. dopuszczenia pojazdu do ruchu.
|
|
jobal_96 |
Dodany dnia 12-09-2013 17:55
|
![]() Biker ![]() Postów: 95 Data rejestracji: 13.04.13 |
Klemens jak jeszcze byś się spotkał ze 'stróżami prawa' to spytaj- Co myśli o przeciskaniu się motorem miedzy samochodami stojącymi w korkach lub na światłach? Ja już trzech pytałem i 2 było przeciwko takim sposobem poruszania (jeszcze się dziwili że w ogóle pytam), a jeden nie miał nic przeciwko. |
|
|
klemens244 |
Dodany dnia 12-09-2013 18:33
|
Wiesz, dla mnie stróże prawa to jest: W.Kryminalny, Prewencja, WPG /Wydział do Zwalczania Przestępstw Gospodarczych, kiedyś porozmawiamy na w/w tematy. Kierowcy SAMI i DOBROWOLNIE zjeżdżają do krawędzi pasów widząc w lusterku motocyklistę /nie mylić z lotną, hahahaha/. Nawet Policja już się do nas przyzwyczaiła i stara się NAS naśladować. Ale wyniki ich ograniczają się TYLKO na staraniach. NIGDY nie widziałem, ażeby kierowca im ustąpił miejsca. Wnioski końcowe zostawiam bez komentarzy. Polska Szkoła Niszczy Wiedzę Techniczną. LwG. [Imgur](http://i.imgur.com/ZR8EPst.jpg) |
|
Przeskocz do forum: |